Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Paradigmaváltás a véralvadásgátlásban - hatékony stroke megelőzés pitvarfibrilláló betegeknek
  2011.10.13.
  A nemrégiben Európában is törzskönyvezett új generációs szájon át szedhető véralvadásgátlóról bebizonyosodott, hogy egyidejűleg más terápiákkal is biztonságosan alkalmazható. Ez elsősorban azok számára jelent óriási előrelépést, akik koszorúér-betegség vagy szívritmuszavar miatt párhuzamosan egyéb készítményeket is szednek.

  Az Európai Kardiológiai Társaság éves kongresszusán ismertették azokat a vizsgálati eredményeket, amelyek egy új véralvadásgátló terápia előnyeit támasztják alá pitvarfibrilláló betegek esetében. A szívritmuszavar ezen típusánál jelentősen megugrik a vérrögképződés valószínűsége ezáltal akár ötszörösére növelve a stroke kockázatát. Az ilyen eredetű stroke különösen súlyos lehet, s sokkal gyakrabban végződik rokkantsággal vagy akár halállal, amely az esetek mintegy 20 százalékánál következik be. A stroke azonban szakszerű trombózisgátló kezeléssel megelőzhető, kockázata csökkenthető.

  A kongresszuson bemutatott véralvadásgátló készítmény hatásmechanizmusát tekintve direkt trombin-inhibitor. A hagyományos szájon át adható véralvadásgátló terápiákkal szemben akár 35 százalékkal is képes csökkenteni a stroke és a szisztémás embolizáció kialakulásának kockázatát, emellett más gyógyszerekkel együtt is biztonságosan adható. A pitvarfibrilláló betegek mintegy 20 százaléka szenved valamilyen koszorúér betegségben, ezért trombocita aggregáció-gátlót kell szednie. Ez véralvadásgátló terápiával kombinálva növeli a súlyos vérzések gyakoriságát, ezáltal óriási dilemmát okozva az orvosoknak. A kongresszuson publikált eredmények óriási előrelépést jelentenek, hiszen kimutatták, hogy a trombocita aggregáció-gátlót szedő betegek esetében az új véralvadásgátló terápia nyújtotta előnyök ugyanúgy érvényesülnek: a stroke és a koponyaűri vérzés kockázata jelentősen csökken a hagyományos szájon át adott antikoagulánsokkal szemben, ugyanakkor a vérzéses szövődmények kockázata hasonló.

  Az ismertetett adatok a RE-LY vizsgálat alcsoportelemzésén alapulnak, amely 44 országban több mint 18000 beteg bevonásával készült. A készítményt Európában 2011. augusztus 4-én törzskönyvezték.

Vissza