Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Stroke Nap 2012 - Több kóros értékre is fény derült
  2012.05.17.
  Minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Magyarországon évente 50 ezren kapnak szélütést. A Stroke Nap rendezvényen a szélütés gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánták felhívni a figyelmet a szervezők. A szűrővizsgálatok eredményei önmagukért beszélnek.

  A legfrissebb statisztikai adatok szerint évente 1,4 millió ember veszíti életét agyér-katasztrófa következtében, míg Magyarországon ugyanennyi idő alatt 18 ezren halnak meg szélütésben. Évente 50 ezerre tehető az új betegek száma. Becsült adatok szerint jelenleg 200-250 ezer szélütést elszenvedett beteg él hazánkban.
   
  Az immáron ötödik alkalommal megrendezett Stroke Napon a Magyar Stroke Társaság /MST/ a szélütés gyakoriságára, a megelőzés fontosságára, az időfaktor jelentőségére, a kockázati tényezők karbantartására és nem utolsó sorban a szűrővizsgálatok fontosságára kívánta felhívni a figyelmet. Vasárnap délelőtt tizenegy órától este öt óráig ingyenes vércukor-, koleszterin-, és vérnyomásméréssel, valamint nyaki doppler vizsgálattal várták az egészségükért aggódókat, akiket tanácsokkal láttak el a szakemberek. 

  A kilátogatók a nagyszínpadon interaktív szakmai előadásokat hallhattak, felhívva a figyelmet arra, hogy mennyire kell vigyáznunk önmagukra, mennyire fontos az időtényező: a stroke tüneteinek észlelésekor azonnal hívni kell a mentőket, hiszen minél hamarabb kerül a beteg korházba, minél hamarabb történik meg az életmentő vérrögoldó kezelés, annál nagyobb az esély a felépülésre. Ugyanakkor az előadók beszéltek a rehabilitáció lehetőségéről is. 

  Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy milyen kockázati tényezőkre kell vigyázni, melyek az ideális értékek. A legalattomosabb és a legveszélyesebb rizikófaktorok egyike a magas vérnyomás. A célérték a 140/90 Hgmm, míg a vércukorszint 5,8 mmol/l-es, és a koleszterinszint 5 mmol/l-es értéke a mérvadó. 

  A szűrővizsgálatok eredményei önmagukért beszélnek. A nyaki ultrahang vizsgálatok során egy betegnél súlyos érelzáródást tapasztaltak, két résztvevőnél jelentősebb, több betegnél pedig enyhébb szűkületet diagnosztizáltak. A vizsgálatra jelentkezők 40%-ánál minimális, 10%-ánál kóros eltérést tapasztaltak a stroke kialakulása szempontjából kiemelt kockázati tényező, a vérnyomás értékek mérése során. Emellett a vércukorszint, valamint a koleszterinszint vizsgálatok is több esetben eltérést mutattak a normálishoz képest, a résztvevők 20%-ánál az optimálistól magasabb értékeket mértek. Ezen paramétereket tekintve, minden hetedik szűrésen résztvevőnél mondható el, hogy a vizsgált rizikófaktorok a célértéken belül vannak. 

  A Stroke Napon tanácsadás kíséretében mindenki megkapta az egészségi állapotáról készült kockázatfelmérő-füzetet. A helyszíni tanácsadás mellett minden esetben felhívták a figyelmet arra, hogy a háziorvossal konzultálva kell a legmegfelelőbb kezelést kialakítani a szélütés megelőzése érdekében. 

  A szakmai előadások szüneteiben változatos szórakoztató programok is várták az egészségükkel törődőket. A tai chi és salsa bemutatók mellett a felhőtlen hangulatról a népszerű tehetségkutató műsorból ismert Fekete Dávid és Cserpes Laura, Szeleczki Dávid, Kökény Attila, Kállay Saunders András, valamint a legutóbbi széria győztese, Tolvai Renáta gondoskodtak. A házigazda Dombovári Vanda volt. 

  A szervezők véleménye szerint nagyon fontos, hogy az emberek szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon. A szomorú statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy szükség van az ilyen egészségnapokra, amelyek szakmai igényességgel hívják fel a lakosság figyelmét a szív- és érrendszeri betegségek, ezen belül a stroke korai felismerésére, és a prevenció fontosságára.

  Az eseményről készült fényképek IDE KATTINTVA tekinthetők meg >>

Vissza