Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Stroke Napja Budapesten – pár perc az életért
  2009.05.05.
  Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket május 10-én vasárnap a Magyar Stroke Társaság a Városligetben a Petőfi csarnok melletti réten, Budapesten. A Stroke Napja nevű központi rendezvényen az érrendszeri betegségekre, a szélütés tüneteire valamint a megelőzésére szeretnénk felhívni a figyelmet.

  Évente 1,4 millió ember veszíti életét agyér-katasztrófa következtében, ugyanakkor a rokkantságok legnagyobb részéért is a Stroke a felelős.

  A WHO szerint 2020-ra a szívbetegségek és a Stroke lesznek világszerte a vezető okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a halálos kimenetelű események száma évi 20 millió fölé fog emelkedni, ugyanakkor 2030-ra várhatóan több, mint évi 24 millió ember fogja ezen betegségek következtében az életét veszíteni.

  Hazánkban sem jobb a helyezet, hiszen évente 18 ezren halnak meg szélütésben, a betegek negyede fiatalabb, mint 60 éves, a férfiak átlag 5 esztendővel hamarabb kapják meg a stroke-ot, mint a nők. Becsült adatok szerint jelenleg 200-250 ezer agyi-infarktust elszenvedett beteg él közöttünk. Éppen ezért nagyon fontos a megelőzés.

  A Városligetben ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlymérés, valamint a magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos tanácsadás várja az érdeklődőket. Ugyanakkor, aki úgy érzi nyaki doppler vizsgálaton is részt vehet. Mindenki kezébe veheti az egészségi állapotáról készült felmérőfüzetet.

  A nagyszínpadon interaktív beszélgetés formájában a neurológia legkiválóbb hazai szakértőivel hallhatnak beszélgetést a magas vérnyomásról, az emelkedett vérkoleszterinről, a cukorbetegség, a dohányzás vagy az elhízás veszélyeiről, mint kockázati tényezőkről, valamint a megelőzés lehetőségeiről és magáról a rehabilitációról.

  A szűréseken és tanácsadáson kívül a látogatók, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben kívánnak táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik, szakembertől kaphatnak segítséget. A részvevőket és a gyermekeket ismert tévés személyiségek, énekesek, zenészek szórakoztatják majd.

  A rendezvény házigazdája ismételten Váczi Gergő műsorvezető lesz, aki szerint nagyon fontos, a megelőzés, fontos, hogy vigyázzunk az egészségünkre. Mint mondotta „Ha nem figyelnék oda magamra, nem járnék rendszeresen szűrővizsgálatokra, nem tudnék azoknak a kihívásoknak megfelelni, amelyeket egy műsorvezetővel szemben támasztanak.

  Többek között Németh Lajos meteorológussal is találkozhatnak az érdeklődők a rendezvényen. Ő közel másfél évtizede kezdett futni, annak előtte szinte semmilyen sportot nem űzött. „Azért választottam ezt a sportágat, mivel amellett, hogy egészséges, nem kell alkalmazkodnom senkihez, az időmet én oszthatom be. Ez nem kor- és időfüggő, ahogy sokan gondolják. Kihívások korát éljük, azt gondolom, hogy mindenkinek időt kell fordítania az egészsége megőrzésére, én is ezt teszem és ezt tanácsolom mindenkinek.”

  A rendezvényt sportbemutatók, nyereményjátékok teszik még érdekesebbé.

  A szervezők a gyerekekről sem felejtkeztek meg, akik játékos formában sajátíthatják el az egészséges életmód, táplálkozás alapismereteit, ugyanakkor számos meglepetés vár rájuk.

  Az érdeklődők találkozhatnak a népszerű Jóban-Rosszban sorozat Csillagvirág Klinikájának közismert színészeivel is. A rendezvény végén a Jóban Rosszban szereplői meglepetés előadással kedveskednek a látogatóknak.

  A rendezvényt Budapest Főváros Önkormányzata névében Horváth Csaba humán várospolitikai főpolgármester-helyettes támogatja.

Vissza