Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A MST legfrissebb hírei


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Elnöki beszámoló 2020
  2020.12.30.

  Tisztelt Társasági Tagok!

   

  Legutóbbi szakmai beszámolónk 2019. szeptemberében a Magyar Stroke Társaság XIV. és a Magyar Neuroszonológiai Társaság XI. Kongresszusán került bemutatásra, melynek kapcsán a 2018-2019-es évek történéseit taglaltuk.

  A 2020. év COVID-19 járványa a hazai stroke ellátást és a Magyar Stroke Társaság munkáját is jelentősen megnehezítette. A rutin betegellátás mellett tudományos és társasági tevékenységeink sem valósulhattak meg a szokott módon. A járvány okozta korlátozások miatt a 2020 márciusára tervezett Stroke Centrum Találkozó elmaradt, majd májusban online webkonferencia formájába, a Boehringer Ingelheim és az Angels segítségével került megrendezésre. A webkonferencia fő témái a következőek voltak:

  - beszámoló a 2019-es országos rekanalizációs kezelésekről

  - a 2019-es ResQ adatgyűjtés

  - stroke ellátás Covid helyzetben

  2021 tavaszán tervezzük a következő Centrumtalálkozót, melyet, ha a járványhelyzet engedi, a szokásos módon, ellenkező esetben webinárium formájában tartunk meg. A 2020. őszére kiírt, de szintén elmaradt Stroke Szakdolgozói Vándorgyűlést is 2021. tavaszán szertnénk megrendezni.

   

  További programok 2020-ban:

  2020-májusában szintén nem tudták megszervezni az ESO aktuális kongresszusát Bécsben. A konferenciát őszre tették át, de a járvány 2. hulláma miatt ESO Virtuális konferencia formájában került megszervezésre 2020. november 7-9 között. Tagjaink szakmai érdeklődését jelezte, hogy hazánkból 32-n regisztráltak a rendezvényre.

   

   

   

  Az őszre tervezett MANE Konferencia szintén webinárium formájában került megrendezésre.

  A Magyar Stroke Társaságot Szikora Tanár Úr képviselte, előadásának címe: Élet a thrombectomia után: hosszú távú kimenetel és rehabilitációs esélyek. Jómagam, mint a Társaság elnöke az Angels webináriumon számoltam be a 2020-as Res-Q adatgyűjtés eredményeiről.

   

  Az Angels kezdeményezés folyamatos aktivitásának köszönhetően 2020 őszén már két, gyakorlati szempontból ige hasznos és sikeres webinárium került megszervezésre.

   

  12.08-án a Diszfágia-Stroke Webinar, majd néhány nap múlva a Képalkotás Stroke-ban webinár. A kiemelkedő színvonalú előadásokat nagyszámú regisztrált érdeklődő követte.

   

  Külön kiemelnénk, hogy a “Képalkotás stroke-ban” webinár videó felvételei elérhetővé váltak az erre készült honlapon, a video anyagok bejelentkezés vagy regisztráció után korlátlanul visszanézhetőek a következő linken:
  https://angels-webinar.hu/kepalkotas/video/

   

  A jövőben is további számos webinár szervezését tervezzük, melyek anyagait szintén a fenti weboldalon lehet majd megtekinteni.

   

  Társaságunknak jelenleg 782 tagja van. A kiküldésre kerülő MST szakmai e-Hírlevelet nagyjából 380 címzett kapja meg postafiókjába. Anyagi helyzetünk stabil, tagdíjfizetés szempontjából a tagok aktivitása sajnos szerény, a következőképp állunk:

   

   

  Mellékelem a 2020-as év könyvelésének beszámolóját:

   

   

   

  2020. október 21-én lejárt a vezetőség mandátuma, azonban a COVID járvány miatti gyülekezési, illetve rendezvény tilalom miatt nem volt lehetőség társasági közgyűlés tartására, valamint sajnos jogi szempontok miatt online szavazásra sem. A COVID helyzetre készült rendkívüli jogszabály szerint a vezetőség mandátuma meghosszabbítható 2021 februárjáig, azaz vezetőségünk jogi szempontból jelenleg is legális. Tavasszal a járványhelyzet függvényében megkísérlünk a Társasági közgyűlést és vezetőség választást lebonyolítani, ezzel kapcsolatban a vezetőség-választással kapcsolatban megbízott választási Bizottság munkájának köszönhetően elkészült az új vezetőségbe jelölt személyek listája.

   

  Békés Ünnepeket kívánok Mindenkinek!

   

  Pécs-Budapest 2020. december. 23.

   

  Dr. Szapáry László
  A Magyar Stroke Társaság elnöke

   

Vissza