Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A(z) MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Stroke-prevenció: 'Ideje cselekedni!'
  2011.07.14.
  Az Európai Parlament tagjai, az élenjáró betegszervezetek, és az orvosi szaktekintélyek átfogó EU stratégia létrehozását szorgalmazzák a szív-érrendszeri betegségek – és mindenekelőtt az Európai Unióban a legfőbb halálokok közé tartozó stroke – visszaszorítására.

  Európai Parlament, Brüsszel, Belgium
  Az egyes országok élenjáró betegszervezetei, orvosi és gazdasági szakértői nemrégiben beszámoltak az EU politikai döntéshozóinak a stroke megelőzését célzó kezdeményezéseikről, továbbá átfogó EU stratégia kialakítását szorgalmazták a szív-érrendszeri betegségek (CVD) és a stroke visszaszorítására – különös tekintettel a rizikófaktorokra, többek között a pitvarfibrillációra (PF). A munkaebéddel egybekötött vitán – amelynek házigazdái CECILIA WIKSTRÖM és ANTIGONI PAPADOPOULOU EP képviselők voltak – részt vett ISABEL DE LA MATA, JOHN DALLI EU biztos népegészségügyi kérdésekben illetékes tanácsadója is.
  Európában jelenleg kb. 4,5 milliónyian szenvednek a stroke rizikófaktorai közé tartozó pitvarfibrillációban (PF), és ez a szám 2050-re várhatóan megkétszereződik . Ez a szívbetegség ötszörösére növeli a stroke kockázatát. A pitvarfibrillációban kialakuló stroke különösen súlyos lefolyású és rokkantsághoz vezet; a betegek fele a stroke-ot követő egy éven belül elhalálozik.
  Az Egészségügyi Világszervezet a nem fertőző betegségekről szóló csúcstalálkozójának és „Az aktív időskor európai éve - 2012” közeledtével, az Európa szerte működő betegszervezetek és az EU döntéshozói összegyűltek, hogy megvitassák a stroke és legfőbb rizikófaktorai megelőzésének legfontosabb kihívásait és kezdeményezéseit.

  ANTIGONI PAPADOPOULOU EP képviselő (S&D, Ciprus) megjegyezte: „Noha az Európai Bizottság jelenleg 25, szív-érrendszeri betegségekkel (CVD) kapcsolatos kutatási programot támogat 130 millió euróval , nincs egységes EU stratégia a CVD leküzdésére és a Tagállamok tevékenységének összehangolására sem dolgoztak ki terveket. Az Európai Parlament 2007-ben felszólította az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki stratégiát , ám ezidáig nem értek el kielégítő előrehaladást. Ideje cselekedni! Itt az idő, hogy valódi európai stratégia készüljön a szív-érrendszeri betegségek leküzdésére.”

  „Az EU-ban működő betegszervezetek emberfeletti munkával igyekeznek ismertté tenni a stroke kockázati tényezőit. Ismerik a pitvarfibrilláló betegek valós problémáit és jól tudják, mennyire nélkülözhetetlen a prevenció,” tette hozzá CECILIA WIKSTRÖM (ALDE, Svédország) EP képviselő. „Ezt a remek munkát kell kiegészíteni az átfogó, az EU egészét felölelő stratégiával, mely milliók életét menthetné meg.”
  A mai európai parlamenti ülésen meghallgatták az ALICE Italia Onlus, a Catalonian Stroke Union, a Belgian Stroke Council, a Stroke Alliance for Europe, a France AVC, a Fédération Nationale des Aphasiques de France, és a Stiftung Pflegebrücke betegszervezetek képviselőinek ajánlásait.

  JAMES BEEBY, a Stroke Alliance for Europe képviselőjeként felidézte, hogy „…az előrejelzések szerint a stroke előfordulásának drámai növekedése várható Európa öregedő lakosságában. A következmények nem csak az egyes betegek életminőségét tehetik tönkre, hanem a családtagjaik, gondozóik és végső soron a társadalom egészének életminőségét is.”

Vissza