Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A(z) az MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Új eljárás a DE OEC Neurológiai Klinikán
  2012.02.13.
  A stroke kezelésében hazánkban egészen újszerűnek mondható, ún. dugóhúzó eljárással sikerült megmenteni egy hajdúszováti beteg életét, akinél közel 4 óra múlva már a szélütésnek nyoma sem látszott.

  A stroke hatékony kezeléseként ismert vérrögoldó eljárás mellett, az ún. dugóhúzó eljárás az, amely révén sikerrel távolítható el a szélütést okozó vérrög. A módszer során a combverőéren keresztül az agyba vezetik az eszközt, majd ennek segítségével az alvadékot – mint egy dugót – kihúzzák az elzárt érszakaszból. Az eljárás közel fél millió forintba kerül, amelyet a TB nem támogat, holott – hasonlóan a vérrögoldáshoz – az akut stroke első pár órájában hatékonyan alkalmazható.

  A Prof. Dr. Csiba László, a Magyar Stroke Társaság előző elnökének vezetésével a Debreceni Neurológiai Klinikán végrehajtott beavatkozás segítségével a beteg a műtét után pár órával tünetmentes volt, a beavatkozás másnapján pedig már a kórtetemben sétálgatott. Ebből is látszik, hogy ennek a megoldásnak köszönhető a páciens gyors felépülése.

  Az eljárással és a beavatkozással kapcsolatban Prof. Dr. Csiba László MTV-nek adott interjúja megtekinthető az MTV Megoldások Magazinja weboldalán, a 2012. február 13-ai adásban.

Vissza