Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A(z) MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Színházak a stroke kampányban. Kegyetlen versenyfutás az idővel
  2012.10.27.
  Debrecen, 2012-10-25 A budapesti Madách Színház után Debrecenben is nagy sikert aratott a Magyar Stroke Társaságának „Ne késlekedj kampány” programja, amely körútja során ezúttal a Csokonai Színház művészeit vette górcső alá. A társulat tagjai örömmel csatlakoztak a felvilágosító kampányhoz, örömmel vettek részt a szűrővizsgálatokon, ezzel is felhívva a lakosság figyelmét a stroke okozta veszélyekre, a megelőzés jelentőségére, az időablak fontosságára.

  A stroke világszerte a harmadik halálok, becsült adatok szerint Magyarországon jelenleg 200-250 ezren élnek a betegség árnyékában. Ugyanakkor évente 40-50 ezren kapnak szélütést, 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. Akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen közel 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalék a második esztendőben életét veszíti.
  A szélütés kihathat a beteg további életére is: a statisztikák szerint a túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban, 12-18 százalék beszédzavarban szenved, 25 százalék járásképtelen,
  24-53 százalék részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka küzd a depresszióval.

  Tekintettel a súlyos következményekre, és a stroke folyamatos térhódítására, a Társaság továbbra is fontosnak tartja, hogy a „Stroke – Ne késlekedj” kampány keretén belül felhívja a figyelmet a szélütés tüneteire.

  Ezek közül a három legjellemzőbb a hirtelen kialakuló beszédzavar, a féloldali végtaggyengeség és a félrehúzódó száj - hangsúlyozta Dr. Csiba László, a Magyar Stroke Társaság volt elnöke. A tünetek felismerése után nem szabad várni, hanem azonnal mentőt kell hívni, hiszen minden perc számít. Amennyiben 3 órán belül megtörténik a vérrögoldás remény van olyan mértékben minimalizálni az agykárosodást, hogy a beteg maradandó tünetek nélkül meggyógyulhat. Bár időnként egy-egy híresség, legutóbb Kaszás Attila halála révén került reflektorfénybe a stroke, sajnos mégis keveset beszélünk róla, s a lakosság keveset tud a más néven szélütésként ismert betegség prevenciós lehetőségeiről, tüneteiről, s ezek gyors felismerésének fontosságáról – folytatta gondolatait prof Dr. Csiba László, aki hozzátette, hogy a szélütés nemcsak az idősek betegsége, sajnos minden negyedik beteg 60 év alatti, sőt a betegek körülbelül 3 százaléka 30 évnél is fiatalabb. Nagyon szomorú és elkeserítő, hogy ezen betegeknek csekély hányada, csupán 0,6%-a részesül időben megfelelő ellátásban. Ez nagyon gyakran annak köszönhető, hogy az érintettek nem veszik komolyan a stroke tüneteit, vagy fel sem ismerik azokat. Dr. Csiba László azt is elmondta, hogy maga a tünetek felismerése a „stroke láncnak” csak az első szeme, hisz ezután kerül reflektorfénybe a mentők munkája, nekik feladatuk, hogy minél gyorsabban, a megfelelő helyre szállítsák a betegeket.

  Ezeket az eseteket sürgősségi szinten kiemelten kezelik a mentőszolgálat alkalmazottai, – tette hozzá Dr. Pápai György, az Észak-Alföldi régió OMSZ orvosigazgatója. A teendők egyértelműek, biztosítani kell a gyorsaságot, a beteg megfelelő szakellátásra történő transzferjét és a lakossági felvilágosítást, ugyanakkor tudatosítani kell, hogy a tünetek észlelésekor ne a szomszédot, ne a háziorvost értesítsék, hanem azonnal tárcsázzák a 104-et.
  Pápai doktor arról is beszélt, hogy hétfői napokon megugrik a stroke-kal kapcsolatos riasztások száma, ami arra az egyszerű okra vezethető vissza, miszerint a betegek a tünetek jelentkezése után − a hétvégére való tekintettel – nem fordulnak segítségért. Megvárják a hétfőt, s ekkor keresik fel háziorvosukat. Mire ő értesíti a mentőket, értékes időt veszít a beteg - fejezte be gondolatait Pápai doktor.


  Egyébként a Társaság már évek óta együttműködik az Országos Mentőszolgálattal, annak érdekében, hogy a betegeket a lehető leggyorsabban tudják a kórházakban ellátni. Mivel a stroke esetében valóban minden perc számít és az időablak átlépése után már visszafordíthatatlan következményekkel járhat a betegség, érdemes a lehető leggyorsabban cselekedni.

  A figyelemfelhívásban a Madách Színház és több vidéki színház is részt vesz. Az ország neves színészei nem csak sajtótájékoztatók alkalmával hangsúlyozzák az azonnali mentőhívás, illetve megelőzés fontosságát, hanem maguk is tesznek a betegség prevenciója érdekében. A művészek vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint mérésen, valamint nyaki ultrahang vizsgálaton esnek át, hogy megtudják, mekkora mértékű náluk a stroke kialakulásának veszélye. A művészek jól tudják, hogy állandó stresszhelyzetnek vannak kitéve, ami nem könnyíti meg egészségmegőrzésüket.

  Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy esetleges szélütés esetén segíteni tudjanak embertársaikon, ugyanakkor tartsák karban rizikófaktoraikat, kezeltessék magas vérnyomásukat. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi "érkezését".

  A „Stroke – Ne késlekedj” kampányról, magáról a betegségről, valamint az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról további információt kaphat, ha ellátogat a www.szelutes.hu >> weboldalra, vagy a www.facebook.com/nekeslekedj >> közösségi oldalra. A következő állomás a veszprémi Petőfi Színház lesz.


  A rendezvényen készült képeinket megtekintheti galériánkban >>

Vissza