Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Az MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Intracerebralis vérzések esetén az intenzív vérnyomáscsökkentés csökkenti a haematoma növekedését
  2008.04.17.
  Az American Stroke Association 2008 február 22.-24. között tartott kongresszusán jelentette be C. Anderson, a George Institute for International Health in Sydney, Australia professzora, hogy befejeződött az INTERACT vizsgálat (Intensive Blood Pressure Reduction in Acute Cerebral Hemorrhage Trial) előzetes, kis betegszámon végzett pilot vizsgálata. A vizsgálatba 404 beteget vontak be Ausztráliából, Kínából és Koreából 2005 novembere és 2007 áprilisa között.
  A betegek kiindulási systolés vérnyomása 150 és 220 Hgmm között volt. A betegeket véletlenszerűen intenzív vérnyomáscsökkentés-csoportba (célérték 140 Hgmm) és a jelenlegi guideline-ok által ajánlott 180 Hgmm-es célérték-csoportba sorolták. A kezelés a vérzés felléptét követő 6 órán belül kezdődött. A beavatkozás kezdete után egy órával a systolés érték átlaga 13,3 Hgmm-rel volt alacsonyabb az intenzíven kezelt csoportban, egyúttal 2,5 ml-rel kevesebb volt az intracerebralis haematoma vérmennyisége, mint a kontrollcsoportban. A 3 hónapos ellenőrzésnél igazolódott, hogy a kifejezett vérnyomáscsökkentés nem növelte az adverz események kockázatát.
  Következtetésük szerint azok az agyvérzett betegek, akiknél intenzíven csökkentették a vérnyomást (vagyis ahol a célérték 140 Hgmm systolés érték alatt volt, szemben a jelenleg ajánlott 180 Hgmm-rel), haematomájuk átlagos volumen-növekedése 22%-kal volt kisebb, mint a jelenlegi célértéket (180 Hgmm) elérő betegeké. Emellett ebben a csoportban a jelentős haematoma-növekedés előfordulása (azaz amikor a vérzés volumene a kórlefolyás során a kezdeti térfogat legalább 1/3-ával növekszik) 36%-kal kevesebb volt.
  Az előzetes eredmények szerint a beavatkozás biztonságos, a vizsgálók szerint a vérzés növekedése ezzel a módszerrel hatékonyan csökkenthető. Ilyen vonatkozású randomizált vizsgálat eddig még nem történt.
  Az INTERACT vizsgálat nagyobb betegpopuláción tervezett vizsgálatába (kalkulált betegszám 2500) a beválogatás 2008 őszén kezdődik.

  (American Stroke Association International Stroke Conference 2008: Abstract LB 3. Presented February 22, 2008.)

Vissza