Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

A(z) MST hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • TeleStroke rendszer a betegek esélyegyenlőségének érdekében
  2008.09.23.
  24 órás közvetlen összeköttetés Mátészalkával és Kisvárdával
  Magyarországon az akut stroke-ellátás hatékonyságát számos tényező nehezíti, a kisebb, CT-vel felszerelt, de szakemberhiánnyal küzdő kórházak azonban különösen érintettek. A Debreceni Egyetem kezdeményezésére elinduló TeleStroke rendszer 24 órás videó- és hangkapcsolatot, valamint non-stop konzultációt biztosít a kisvárdai és a mátészalkai kórházak számára, lehetővé téve a stroke eredményes kezeléséhez elengedhetetlen, késlekedés nélküli ellátás elindítását. Többek között a TeleStroke rendszer átadása és bemutatása is témája lesz a Debreceni Egyetem 2008. szeptember 19-én megrendezendő neurokardiológiai konferenciájának.
  Az agyi érkatasztrófa, a stroke, mely Európában, így hazánkban is a harmadik leggyakrabban halálhoz, illetve rokkantsághoz vezető betegség, Magyarországon évente 50.000 új megbetegedéshez és mintegy 18.000 halálesethez vezet. A szívinfarktus és az alsóvégtagi érszűkület testvéreként számon tartott stroke kezelésében a prevenció mellett ugyanakkor az akut ellátás is fontos szerepet játszik.
  A vérrögoldó kezelés – a központi idegrendszer speciális tulajdonságai miatt – jelenleg a szélütést követő három órán belül alkalmazható eredményesen, ami gyors és pontos szervezést, magas szintű ellátást és computer tomográfia (CT) vizsgálatot igényel. A vérrögoldó kezelések kibővítésében a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DE OEC) úttörő szerepet játszik: 2007-ben a Magyarországon végzett kezelések közel egyharmadát a DE OEC Neurológiai Klinikája hajtotta végre, az elmúlt évben pedig megindult az artériás vérrögoldás is, amely a három órás időablakot hat órára nyújtja.
  A 2008. szeptember 19-től induló TeleStroke rendszer további előrelépést jelent a hatékony kezelésben: a DE OEC Neurológiai Klinikájának intenzív osztálya és a mátészalkai, valamint a kisvárdai kórházzal létrejövő 24 órás összeköttetés lehetőséget biztosít arra, hogy a debreceni neurológus internet-alapú és különleges feloldású video- és online hangkapcsolat révén megvizsgálja a mátészalkai vagy a kisvárdai beteget és a CT-lelet ismeretében dönt, javasolja-e a vérrögoldó kezelést vagy sem. „A neurológiai vizsgálat elengedhetetlen a vérrögoldó kezelés előtt a pontos kórkép felállításához, Magyarországon azonban számos kórház nem rendelkezik saját neurológussal, vagy nem tud a nap 24 órájában kiállítani stroke-ban jártas neurológus szakorvost. A TeleStroke rendszer segítségével Mátészalkán és Kisvárdán is azonnal megkezdhető a kezelés és nem lép fel időveszteség – sokszor a rossz időjárási és útviszonyok által is nehezített – szállítás következtében. Ez az interaktív kommunikációs rendszer természetesen más betegségek esetén is lehetővé teszi az intézmények közötti konzultációt”, tájékoztat Prof. Dr. Csiba László, a DE OEC Neurológiai Klinika igazgatója.
  A TeleStroke rendszer bemutatása és átadása után együttműködési megállapodást ír alá a betegség kezeléséről a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (Prof. Dr. Paragh György centrumelnök), a Felső-Szabolcsi Kórház Kisvárda (Harsányi Imre főigazgató), és a Területi Kórház Mátészalka (Harsányi Imréné igazgató).
  Az Európai Parlament által 2003-ban megelőzhető európai katasztrófának minősített betegség, a stroke megelőzése az egészségügyi hatóságok elsőszámú prioritása. A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában 2008. szeptember 19-én megrendezésre kerülő Neurokardiológiai konferencia a prevenció és az akut ellátás aktuális kérdéseit tárgyalja a hazai sajátosságok és a stroke-kezelés perspektíváinak érintésével. A szakmai rendezvény, melyen részt vesz a W. Hacke Heidelberg az Európai Stroke társaság elnöke valamint G. Donnan a Stroke Világszervezet elnöke is, egyúttal az október 11-i Országos Stroke Nap előhírnökeként igyekszik felhívni a figyelmet a prevenció és az életmód változtatás fontosságára.
  Sajtótájékoztató a TeleStroke rendszer beindítása kapcsán:
  Helyszín: DE OEC II. telep Auguszta központ szemináriumi terem 3. emelet (Debrecen, Móricz Zsigmond krt. 98.)
  Időpont: 2008. szeptember 19. (péntek), 13. óra
  Információ:
  Dr. Fuxreiter Margit, stratégiai igazgató helyettes, DE OEC 52-319-818, 30-303-4315
  DEBRECENI EGYETEM
  A Debreceni Egyetem négy és fél évszázados, megszakítás nélküli múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye. 32 ezer hallgatójával és 1500 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 22 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja.
  Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók közel kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes, vagy levelező tagja.
  Ez a kiemelkedő szellemi központ, hatalmas oktatási és K+F kapacitás egyre jelentősebb hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére, kulturális felemelkedésére, egyre nagyobb figyelmet fordít a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek minél hatékonyabb kiszolgálására, a regionális tudásközpont szerepkör betöltésére.

Vissza