Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Túlélők klubja

Útjára indult a Túlélők Klubja

2002. május 24-én az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) falai között lezajlott a nagy érdeklődés kísérte Túlélők Klubja első nyilvános rendezvénye szakorvosok, stroke-betegek és újságírók részvételével

A Túlélők Klubja c. rádióműsor iránti nagy érdeklődésre való tekintettel a Magyar Stroke Társaság és az M&H Communications elindította a Túlélők Klubját, amelynek első nyilvános rendezvényére az OPNI Tanácstermében került sor. A rendezvényre a stroke-on átesett betegek, illetve a betegség megelőzése, tünetei, kezelési módjai iránt érdeklődők mellett meghívást kaptak a Magyar Stroke Társaság tagjai, az országszerte működő stroke központok vezetői és munkatársai, és nem utolsó sorban a média képviselői.

A rendezvényen Prof. Dr. Nagy Zoltán - az OPNI főigazgatója, a Magyar Stroke Társaság elnöke - elmondta, hogy a Túlélők Klubja kettős céllal jött létre.

Egyrészt azért, mert szeretné a lakosságot megtanítani a stroke megelőzésének, a tünetek gyors felismerésének tudományára, illetve ismertetni velük a már stroke-ban szenvedők életkörülményeit javító gyógyító eljárásokat.

Másrészt azért, hogy felhívja a politikai döntéshozók figyelmét a gyógyító intézmények általánosan nem megfelelő állapotára, ill. a stroke gyógyításában résztvevők szakmai együttműködésének javítására, mivel Magyarországon 18000 ember hal meg stroke következtében évente, és a 42-59 éves - alkotóereje teljében lévő - korosztályba tartozók közül hazánkban hatszorosa az agyi érkatasztrófa következtében meghaltak aránya az Európai Unióra jellemző adathoz képest! Nagyon fontos a tünetek gyors felismerése és pontos leírása, mert a stroke bekövetkezését követően 3 óra az az időtartam, amelyen belül még teljes biztonsággal megelőzhető a maradandó agykárosodás.

A Túlélők Klubja főtámogatója, az EGIS Gyógyszergyár képviselője elmondta, hogy azért álltak a kezdeményezés mellé, mert az általa felvetett problémát cégük kiemelten fontosnak érzi, és szeretne hozzájárulni enyhítéséhez.

Az első nyilvános foglalkozáson bemutatásra került a Magyar Stroke Társaság által nemrégiben indított honlap, amely a www.strokeline.hu internetcímen található. A honlapon általános és szakmai információkat találhatnak az érdeklődők a stroke betegségről, annak kezeléséről, a rehabilitációról és még sok más, a betegséggel összefüggő témáról. Az internetes oldalakon megtalálhatjuk a stroke központok címét, a betegszervezetek és szakmai fórumok rövid bemutatását. Az orvosok aktuális szakmai oldalakon tájékozódhatnak a tudományos újdonságokról. A Magyar Stroke Társaság reméli, hogy a honlap működtetése tovább segíti a stroke betegség minél szélesebb körű megismertetését.

A megjelent betegek, érdeklődők, újságírók érzékeny kérdéseket vetettek fel, ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül:

 • Miért nincs - és hogyan lehetne - egyenlőség a betegek között, akik közül az ellátó intézményektől távol lakóknak szinte nincs esélyük arra, hogy a 3 órás időtartamon belül szakellátásban részesüljenek?
 • A stroke-on átesett betegekkel alig törődik az egészségügy, magukra hagyják őket. Hogyan lehetne ezen változtatni?
 • Miként lehetne elérni a sürgősségi ellátás meggyorsítását?
 • Öröklődhet -e a stroke?
 • Hogyan kívánja a Túlélők Klubja szélesebb körben elérni az embereket?
 • Meggyógyulhatnak -e a betegek teljesen, nyom nélkül a stroke-ból?
 • Mikor, melyik rádióadón hallható a Túlélők Klubja c. rádióműsor?

A Túlélők Klubja negyedévente kerül majd megrendezésre, emellett rendszeresen megjelenik majd egy kiadvány Stroke címmel, amelyből minden érdeklődő szakszerű, de közérthető információhoz juthat a betegség megelőzésével, tüneteivel, kezelésével kapcsolatban.

Az első Túlélők Klubja programja

 • I. rész
  Dr. Matkó István:
  Köszöntés, Miért hoztuk létre a Túlélők Klubját?

 • Prof. Dr. Nagy Zoltán rövid beszéde
  A Túlélők Klubja felelőssége és hivatása
  Az OPNI koncepciója a stroke-kal kapcsolatban - megelőzés, szakmai integráció, országos szakmai segítség
  A stroke-kezelés magyarországi helyzetének bemutatás

 • Dr. Óvári Csaba
  A www.strokeline.hu web site bemutatása

 • Dr. Szegedi Norbert
  Új terápiák és új gyógyszerek a gyakorlatban

 • Az EGIS hozzászólása
  Miért támogatjuk a Túlélők Klubja létrehozását?

 • Egy beteg hozzászólása
  Amiben nekünk segíthet a Túlélők Klubja, és amit én várok tőle
  15-20 perces szabad beszélgetés a témáról orvosok, betegek és újságírók között

 • II. rész
  Komolyzenei műsor