Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kampányállomások - „Együtt a Stroke ellen 2016-2020”

Szeged 2017 szeptember 26.

Szeged 2017
Szeged 2017 (meghívó)

A szélütést idejében fel kell ismerni, és gyorsan kell cselekedni

Ismét fókuszban a Stroke kampány

Együtt a stroke ellen 2016–2020 címmel országos kampányt indított a kormányzattal közösen, a Magyar Stroke Társaság, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Hypertonia Társaság, a Magyar Diabetes Társaság, a Magyar Kardiológusok Társasága valamint a Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramja. Kedden Szegeden a Széchenyi téren egy szűrőbusz várta az érdeklődőket egy általános felmérésre, a városházán pedig sajtótájékoztatón beszéltek a stroke-ról és a prevenció fontosságáról valamint az időablak jelentőségéről.

A stroke-kal kapcsolatosan Vécsei László, az SZTE Neurológiai Klinika professzora elmondta, a szélütés különösképpen a kezeletlen magas vérnyomásban szenvedő, elhízott, stresszes életmódot folytató és cukorbeteg embereket veszélyezteti. Az agyi katasztrófa jól felismerhető tünetei az elferdült arc, az egyik oldal lebénulása és a zavart beszéd, de szédülés és zsibbadás is jelezheti a bajt. Ha valakinél ezeket a jeleket tapasztaljuk, azonnal tárcsázzuk a 104-t, hiszen minden perc drága, mindössze 4.5 óra áll rendelkezésre, hogy a beteg megkapja az életmentő vérrögoldó kezelést, csak ebben az esetben van esély a teljes felépülésre. Magyarországon évente mintegy negyvenezer embert ér szélütés, és a betegek csaknem fele bele is hal ebbe. A legtöbbet mi magunk tehetünk az egészségünk megőrzéséért, fontos az aktív életvitel, a megfelelő táplálkozás, és a káros szenvedélyek elhagyása fejezte be gondolatait a professzor.

Dr. Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója hangsúlyozta: a stroke-os beteg általában nem tud segítséget kérni, ezért fontos, hogy a környezet azonnal felismerje a tüneteket és haladéktalanul hívja a mentőt. Minden elvesztegetett perccel ugyanis idegsejtek milliói pusztulnak el. A betegek jóval bátrabban tárcsázzák a 104-t.. A Társaság és az Országos Mentőszolgálat együttműködésnek a szó szoros értelmében érezhető hatásai voltak és vannak, hiszen a tünetek észlelésekor egyre többen hívnak szakszerű segítséget, ezzel egyre több élet menthető meg - fűzte hozzá az igazgató

Forster Tamás kardiológus professzor mindezekhez hozzátette: a pitvarfibrilláció, hazánkban 300 ezer embert érint, ugyanakkor a vérrögök miatt kialakuló pitvarfibrilláció veszélyeire hívta fel a figyelmet. Kifejtette, ötször nagyobb az esélyük a szélütésre azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek, mint a hasonló korú egészséges társaik. Az előfordulása idősebbek körében magasabb, a 70-80 éves korosztály akár tíz százalékát is érintheti. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a pitvarfibrilláció tüneteivel. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet kiszűrni, ha a csuklón tapintható pulzus nem egyenletes ritmusú, ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.