Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

Kampányállomások - „Együtt a Stroke ellen 2016-2020”

Eger 2017. június 9.

Nagyszabású stroke- és kárrendezési bemutató tartottak június 9-én Egerben, ahová 1200 diákot vártak.

Június 9-én mintegy 1200 középiskolás fiatal számára tartottak nagyszabású baleset megelőzési bemutatót Egerben, a Hatvani kapu téren. Az „Értetek!” című rendezvényt stroke- és teljes körű kárfelszámolási bemutató kísérte. A stroke félóra keretében Rékasi Károly színművész moderálásával szaktekintélyek beszéltek a stroke tüneteiről, az időablak jelentőségéről valamint a megelőzés lehetőségeiről.

  • A mentéstechnikai bemutatót a helyszínen tűzoltó szakértő és mentéstecnikus koordinálták. Az eseménysorozat egy stroke-ot kapott autóvezető és családja balesetével indult, ugyanakkor a hátsó ülésen utazó, beszorult sérültet tűzoltók szabadították ki a gépjárműből. Egy másik autó drog hatása alatt álló vezetője ugyancsak balesetet okozott, utasa életét vesztette, a vezető beszorult, sokkos állapotban kiabált. A harmadik autó az oldalára borult, a sérült kimentését ugyancsak a tűzoltók végezték. Motorkerékpáros baleset szimulációja is megtörtént, a vezető eszméletlen, jobb lába a motor alá szorult, bukósisakja leesett.
  • A szimulált, ám a prevenciós célú eseményeknél már bevett módon, igen érzékletesen, megdöbbentő módon végigevezetett bemutató a tinédzserek számára fontos üzenetet hordozott. A helyszínen, folyamatos narráció segítségével követhették végig a sérültek kiszabadítását, ellátását, a kárfelmérés teljes folyamatát.
  • Ugyanakkor az érdeklődők  nyomon  követhetik, hogy mi történik a balestben szélütést elszenvedett beteggel, kiélezve arra, hogy mennyire fontos az időablak, mennyire fontos, hogy a stroke tüneteinek észlelésekor azonnal hívják a mentőt, hiszen minden perc számít.

A  stroke-megelőzési kampányról dr. Semjén Judit, a Markhot Ferenc Kórház neurológiai osztályvezetője beszélt,  aki  azt is elmondta: hazánkban évente 40-50 ezer új beteget érint a szélütés , amely nemcsak az idős korosztályt érinti., mint a főorvosnő hangsúlyozta nagyon fontos a megelőzés, a kockázati tényezők - magas vérnyomás, elhízás, dohányzás, cukorbetegség, szívritmuszavar - kezelése, ám ha mégis szélütést kap valaki, tudni kell felismerni a tüneteket. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az egyik oldali végtag gyengesége, zsibbadása, a száj félrehúzódása, a beszéd elakadása, zavara, az egyensúly- és látászavar.
Kiemelte, nagyon fontos az időablak, hiszen 4.5 óra van áll rendelkezésre, hogy a beteg megkapja az életmentő vérrögoldó kezelést.

Dr. Müller Gábor, az egri kórház kardiológiai osztályának vezetője elmondta, hogy nagyon fontos, hogy mindenki legyen tisztában pitvarfibrilláció tüneteivel, hiszen aki ebben a betegségben szenved ötször nagyobb az esélye, hogy szélütést kapjon. Sajnos még mindig nagyon sokan élnek olyan betegek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy pitvarfibrillálnak.

Jelen volt a rendezvényen az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, dr. Pápai György is, aki elmondta: már a telefonos bejelentéskor kideríthető, ha stroke-os betegről van szó. Ilyen esetben azonnal a legközelebbi mentőegységet küldik a helyszínre, akik sziréna használatával a legközelebbi stroke-központba szállítják a pácienst. Az igazgató hangsúlyozta, hogy nagyon fontos, hogy ha valaki a szélütés tüneteit észleli, azonnal tárcsázza a mentők számát és ne várjon arra, hogy majd kialussza magát, és ne a háziorvosnak, vagy a szomszédnak szóljon, hiszen minden perc számít.

Dr. Vajda Márk oxyológus, sürgősségi szakorvos a betegút fontosságára világított rá, amelyben központi szerepe van a sürgősségi osztályoknak, ahol menedzselik a beteg további ellátását.